Co daje chłodnia szokowa
Komory szokowe służą do tego, ażeby bardzo szybko odebrać temperaturę z przygotowywanych potraw. Jeżeli już ugotuje się danie i szybko pragnie się je schłodzić, można umieścić je w takiej komorze. Podobne użycie będzie miała chłodnia szokowa.
Oba urządzenia, które wyglądają jak metalowe kontenery, wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Często czasem chłodnia szokowa ma także alternatywę mrożenia potraw. Gdy do przetwórni przyjeżdża porcja świeżo zebranych owoców, pracownicy przetwórni najpierw je segregują, potem owoce są myte. Następnie pakuje się je w paczki odpowiednich rozmiarów i umieszcza w chłodni szokowej. Tam bardzo szybko mogą być zamrożone do temperatury -18 stopni. Gdy już ją osiągną, lądują w tradycyjnych zamrażarkach. Chłodnie szokowe są powszechnie używane w restauracjach, w szczególności tych, które obsługują duże przyjęcia, na przykład. wesela lub oferują dowóz dań w ramach cateringu. Kiedy potrawy tracą swoją temperaturę powoli, mogą namnożyć się w nich bakterie. To sprawia, że będą szybciej się psuły. Jeśli zmiana temperatury, z przykładowo. 70 stopni do 3-4 stopni nastąpi bardzo szybko, można tego uniknąć. Oprócz tego potrawom, które schładzane są w ekspresowym tempie, nie grozi zmiana pierwotnego wyglądu. Jeżeli już na daniu znajdują się niewielkie dekoracje wykonane z warzyw i owoców, w schładzarce szokowej nie ulegną odkształceniu. Komory szokowe można montować wewnątrz budynków na stałe. Wtedy stanowią jedno z wnętrz i wchodzi się do nich analogicznie jak do magazynu. W pewnych sytuacjach można dostawić taki kontener chłodniczy tymczasowo obok budynku restauracji. To testuje się przy organizacji imprez masowych na zewnątrz, w szczególności latem. Wtedy organizowane potrawy nie będą się psuły. W chłodni można przechowywać również napoje, dla których optymalna jest temperatura kilku stopni. Komorę można wynająć na kilka dni. Należy jedynie pamiętać o przygotowaniu instalacji elektrycznej, ponieważ komora musi być podłączona do prądu. Miejsce przyłącza musi być zabezpieczone, ażeby nikt nie odłączył zasilania od komory.
Sprawdź: komory szokowe.