Co daje mrożenie szokowe
Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie wręcz gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.
Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe sprawia, że zaraz po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je bardzo szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu też można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tak robić, niemniej jednak w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie więc straci wiele wartości odżywczych. Oprócz tego jest duże ryzyko, że zaraz po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych warunkach wymaganie około 6-7 godzin, ażeby zamrozić konkretny produkt. W warunkach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można chwilę obecną skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę około -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To również najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, niemniej jednak nierzadko schładza się również probówki w laboratoriach, zatem w przemyśle farmaceutycznym i medycznym również stosuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one jednak znacznie mniejsze niż te stosowane w przypadku mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może szybko obniżyć temperaturę. Bardzo podobnie jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki również w mniej więcej 90 minut umieją obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.
Sprawdź również informacje na stronie: komory szokowego mrożenia.